Головна » Духовна криниця » ПРЕЗЕНТАЦІЯ-ЗУСТРІЧ
17:38
ПРЕЗЕНТАЦІЯ-ЗУСТРІЧ
фото ПРЕЗЕНТАЦІЯ-ЗУСТРІЧ

Над Прип'яттю чарівниця-весна
 Цвітіння коси ніжно розпускала, 
Та чорним мревом ядерного сна 
Зоря кохання в полини упала. 
Сурмить і плаче ангел в вишині, 
Пустіє серце, і доми пустіють. 
На золотій, обірваній струні 
Слова печалі, наче сніг, біліють.
Та хтось повинен землю захистить,
Життям своїм призупинить стихію,
Бо сили волі смертю не зломить –
Зійшов пожежник сміло за месію.
В нуклідній мряці тоне сонця світ
І зелень трав, цвітіння яблунь, вишень.
І похитнувся млосно цілий світ
У тих, що з даху монстра зблідлі вийшли.
І поповзла Вкраїною біда:
Зловісні хмари, біженці, ридання,
А вздовж трибун таємного сліда
Йшов Первомай злочинного незнання...
Де колосились ниви, сміх дітей
Понад лугами і річками линув –
Незримий стронцій – пастка для людей...
І бродить краєм чорний дух пустині.
І ліс рудий розгублено шумить:
Творець кольори сплутав з перепою?
І саркофаг потворою стримить,
Мов пам'ятник «прискорення» й «застою».
Здригнувся світ, здригнулася весна,
Що раптом опроміненою стала,
І чорним мревом ядерного сна
Зоря кохання в полини упала.
                                        Микола Симчич «Чорнобильська весна»
5 грудня в читальному залі центральної районної бібліотеки ім.М.Яцківа відбулася презентація книжки Миколи Симчича "Чорнобильці: герої чи ізгої?"
До книги увійшли апробовані в пресі матеріали про те, як замовчувалася правда про наслідки Чорнобильської катастрофи, про долю ліквідаторів аварії на ЧАЕС, котрі, не шкодуючи свого здоров’я і навіть життя, стали  на прю з розбурханим «мирним атомом», про відстоювання чорнобильцями своїх прав на гідну пенсію та інші виплати, – зазначила Марія Сем’янів, провідний бібліотекар центральної районної бібліотеки ім. М.Яцківа та коротко ознайомила присутніх з біографією автора презентованої книжки.
Микола Симчич – ліквідатор аварії на ЧАЕС, фізик, письменник і поет, громадський діяч, заступник голови «Спілки Чорнобиль» Прикарпаття. Народився в с. Середній Березів Косівського району Закінчив фізичний факультет Львівського державного університету ім. І.Франка та аспірантуру при університеті. Служив офіцером-зенітником у радянській армії. Кандидат фізико-математичних наук. Працював викладачем і старшим науковим співробітником в Рівненському педагогічному інституті та Івано-Франківському інституті нафти і газу, кореспондентом в газетах «Зміна» (Рівне) та «Українське слово» (Київ). У 1986-1987 роках добровільно брав участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, ліквідатор 1-ої категорії.
Член НСПУ та НСЖУ, лауреат обласних літературної та журналістської премій. Автор дев'яти книг, зокрема, двох поетичних («Вогонь цілую»(1994), «Політок» (2010), збірки документально-художніх повістей «Лебедині ключі» (2001), двох художньо-документальних романів («Болід»(2004) – про художника Опанаса Заливаху та «Оранжевий спалах Свободи" (2006) – про Помаранчеву революцію), документально-художніх збірок повістей, есеїв, нарисів, оповідань «Ностальгія за Україною»(2004), «Під стягом Лева»( 2008), «Скеля Українського Духу»(2019) «Чорнобильці: герої чи ізгої?»( 2019). Твори М.Симчича друкувались в багатьох вітчизняних та зарубіжних виданнях.
Про життєвий шлях п.Миколи розповів і поет-пісняр, поет-гуморист, громадський дія, голова обласної організації «Спілка Чорнобиль» Нестор Мартинець.
Правда про Чорнобиль необхідна як ковток свіжого повітря, потрібна нашим дітям. Якщо прийдешні покоління не знатимуть нічого про Чорнобиль, то їм ніколи не зрозуміти цей людській біль. Чорнобильська трагедія забрала життя десятків тисяч людей, завдала шкоди здоров′ю десяткам мільйонів. Її наслідки ще відчують на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства. Жодна статистика не скаже скільки людських доль понівечено Чорнобильським смерчем, скільки ще ліквідаторів дотліває по різних лікарнях, скільки їх уже відійшло у вічність,  – зазначив Нестор Мартинець у своєму виступі.
Микола Симчич коротко розповів про історію написання книжки, провів екскурс у минуле тих страшних квітневих подій 1986 року.
Учні Космацької ЗОШ Дарина Семанюк, Анастасія Мартинець, Софія Кецман прочитали вірші Нестора Мартинця із збірки "Знищений Чорнобиль мені сниться".
Чорнобиль – біль України, біль усього світу. Важко уявити, як би виглядав світ сьогодні, якби не мужність ліквідаторів аварії, що загасили пожежу на Чорнобильській АЕС. Важливо пам′ятати, вчитися на помилках, свято берегти і поважати тих, хто жертвував своїм життям, здоров′ям, рятуючи все людство, – зазначили у вітальному слові заступник голови райдержадміністрації Василь Поштарюк та заступник голови районної ради Ігор Семків, вручивши письменнику  подяку від влади.
Чорнобильська трагедія – це нагадування світу, якою важкою ціною доводиться платити за помилки.  

Всі зображення до публікації ПРЕЗЕНТАЦІЯ-ЗУСТРІЧ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 827 | Додав: admin | Теги: Чорнобильська катастрофа, Микола Симчич Чорнобильці: герої чи | Рейтинг: 5.0/8